Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΛΩΤΣΟ

«Το κυνήγι» του βραβείου
 
Εξήμισι το πρωί, στην αχανή αφρικανική σαβάνα του Σερενγκέτι η δροσιά υποχωρεί σιγά σιγά στην περιοχή Μασάι Μάρα και η ζέστη απλώνεται. Πάνω από το κουφάρι ενός βούβαλου που είχε κατασπαράξει δύο μέρες νωρίτερα μια αγέλη λιονταριών έχουν μαζευτεί όρνεα.
 
Στα 30 μέτρα ο Νίκος Λώτσος με τη φωτογραφική μηχανή του καραδοκεί. Η οσμή της σάρκας μαζεύει κι άλλα πεινασμένα ζώα, τσακάλια και ύαινες που θέλουν μερτικό. Λίγες δεκάδες μέτρα πίσω τους σ' κάποιο σημείο η χαμηλή βλάστηση αρχίζει να «κινείται».
 
Πάνω από τις κορφές των χόρτων ξεχωρίζουν δυο αυτιά και μια φουντωτή απόληξη ουράς. Μια λέαινα προπορεύεται της αγέλης που είχε μυριστεί ότι απρόσκλητοι επισκέπτες κλέβουν το φαγητό τους. Την ώρα που χυμάει για να διώξει τους κλέφτες, ο ερασιτέχνης φωτογράφος απαθανατίζει τη στιγμή της έντασης, το αποφασιστικό βλέμμα του ζώου, τον πανικό των όρνεων, το άτακτο φευγιό των σαρκοβόρων.
 
«Για ένα-δύο λεπτά επικρατούσε πανδαιμόνιο. Κάποια όρνεα χτυπούσαν με τα φτερά τους το τζιπ στο οποίο επιβαίναμε, στην προσπάθεια τους να πετάξουν για να γλιτώσουν» λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Λώτσος που θυμάται καρέ καρέ τη συγκεκριμένη «περιπέτεια» στην άγρια φύση.
 
Χάρη στο μεράκι και την καρτερικότητά του, ο Νίκος Λώτσος - με τη «διπλή καριέρα», όπως δηλώνει, καθώς το επάγγελμά του είναι μάνατζερ καλαθοσφαιριστών - ανακηρύχθηκε Ερασιτέχνης Φωτογράφος της Χρονιάς στον εγκυρότατο διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό Spider Awards.
 
Ηταν ανάμεσα σε 15.000 που υπέβαλαν συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό για ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Τελικά επικράτησε ανάμεσα σε συνολικά 875 υποψηφίους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) για βραβείο ή διάκριση. Το δε καρέ του με τίτλο «Το κυνήγι» («The hunt») απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ασπρόμαυρης Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας Αγριας Ζωής από την κριτική επιτροπή του θεσμού, η οποία αποτελείται από ιδρυτικά και διευθυντικά στελέχη μεγάλων μουσείων, οργανισμών, οίκων δημοπρασιών και γκαλερί του κόσμου (Tate, Bonhams, L' Ιle Aux Images, Strother Fine Art, Carles Tache, baudoin lebon, National Geographic, Fratelli Alinari Photography Museum κ.ά.).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.