Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Στο «φως» όργανα και αντικείμενα από το ναυάγιο του «Μέντωρ»

Όργανα ναυσιπλοϊας και αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος έφεραν στο φως οι πρόσφατες έρευνες στο ναυάγιο

Το πλοίο «Μέντωρ» μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, αλλά βυθίστηκε στην είσοδο του λιμανιού του Αυλαίμονα Κυθήρων το Σεπτέμβριο του 1802.

Περίπου δύο εβδομάδες διήρκεσε η υποβρύχια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καταδυόμενο αρχαιολόγο Δ. Κουρκουμέλη και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο εντοπισμός αρχαίων γλυπτών μέσα στην άμμο δεν θεωρείται απίθανο σενάριο, αν και προς το παρόν οι μόνες αρχαιότητες, που έχουν εντοπίσει οι ερευνητές, είναι δύο αργυρά νομίσματα. Το ένα από αυτά φέρει διαμπερή οπή και κατά πάσα πιθανότητα είχε χρησιμοποιηθεί ως κόσμημα.
Στα ευρήματα των νεώτερων χρόνων συμπεριλαμβάνονται ένας ναυτικός διαβήτης, γυάλινα μελανοδοχεία, ένας λίθινος σφραγιδόλιθος με παράσταση πυροβόλου, μια χρυσή αλυσίδα, καθώς και χρυσά και αργυρά νομίσματα.
Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στην περιοχή της πρύμνης του πλοίου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την αποκάλυψη και τον καθαρισμό του. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, το ξύλινο σκαρί, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη ναυσιπλοϊα και τη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων της εποχής, καλύφθηκε με γεωύφασμα για λόγους προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.