Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Οι Έλληνες, το ευρώ και οι... «νευρώσεις»

... Γελάστε γιατί χανόμαστε

«Τον περασμένο χειμώνα εν μέσω των δεινών της κρίσης, βρέθηκα άνεργη να κοιτάζω τους τοίχους. Ήθελα να διασκεδάσω την πίκρα μου και επιστρατεύοντας όσο χιούμορ μου έχει μείνει, σκάρωσα αυτό το βιβλιαράκι» λέει η γραφίστρια Ζωή Παναγιωτοπούλου μιλώντας για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «νευρώσεις».

Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό βιβλίο 48 σελίδων με σκίτσα, που διακωμωδεί τη σχέση του Έλληνα με το ευρώ, το οποίο γίνεται αντικείμενο πόθου και στη συνέχεια αντικείμενο προδοσίας. Είναι μια ιστορία έρωτα και προδοσίας που ξεκινάει την περίοδο της ευημερίας και καταλήγει στο χάος του σήμερα.

Ο ήρωας της ιστορίας είναι ένας συμπολίτης μας, ο οποίος μετά την είσοδο του ευρώ στη ζωή του, αρχίζει να καταναλώνει, να αγοράζει ακριβά αυτοκίνητα, να παίρνει δάνεια, να αγοράζει μεζονέτες και να παίζει στο χρηματιστήριο, ως τη στιγμή που όλα αλλάζουν και τότε βιώνει την προδοσία.

Η Ζωή Παναγιωτοπούλου, θύμα και η ίδια της οικονομικής κρίσης, περιγράφει τη μετάλλαξη του Έλληνα, από τη στιγμή που μπήκαμε στην ευρωζώνη έως σήμερα, καθώς και τη σχέση των Ελλήνων με το ευρώ, την οποία παρομοιάζει με «ερωτική σχέση».

Παρουσιάζει τα μειονεκτήματα των Ελλήνων, κάνει την αυτοκριτική της ως Ελληνίδα και καταλήγει στην απομυθοποίηση του life style, αλλά και του ίδιου του νομίσματος.

«Πίστευα ότι το βιβλίο θα ενδιέφερε περισσότερο τη γενιά των 40άρηδων και 50άρηδων, που έχουν υποχρεώσεις και έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όμως αρέσει πολύ και στους νεότερους και τους έφηβους», τονίζει η συγγραφέας, που υποστηρίζει ότι «η οικονομική κρίση έχει πολλά αρνητικά αλλά και θετικά στοιχεία, μας βάζει σε μία διαδικασία αυτοπαρατήρησης και μέσα από αυτή μπορούμε να πετάξουμε τα άχρηστα που είχαμε ως σήμερα».

Αναφερόμενη στην επιλογή της να χρησιμοποιήσει σκίτσα λέει ότι τη γοητεύει το σύντομο μήνυμα και τονίζει ότι όταν κάτι σου έχει πέσει βαρύ για να το υπερβείς, επιστρατεύεις το χιούμορ, το οποίο είναι λυτρωτικό. «Προτού πάρετε λοιπόν αντικαταθλιπτικά για να αντέξετε την κρίση, διαβάστε αυτό το βιβλιαράκι και... γελάστε γιατί χανόμαστε», σημειώνει η συγγραφέας.

Οι «νευρώσεις» (εκδ. Πατάκη) είναι το πρώτο της βιβλίο αλλά, όπως εκμυστηρεύτηκε στο ΑΜΠΕ, ετοιμάζει ήδη το επόμενο.

Πηγή: http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.