Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μουσείο Γουλανδρή: Εκθεση του Νίκου Ζήβα με τίτλο «Ηλιοστάσια»

Παρουσίαση μιας σειράς γλυπτών για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το γοητευτικό παιχνίδι του φωτός και της σκιάς με τον χρόνο, όπως αναδύεται μέσα από τα ηλιακά ρολόγια, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία μιας σειράς γλυπτών του Νίκου Ζήβα που παρουσιάζονται σε έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

«Ηλιοστάσια» ήταν ο τίτλος της έκθεσης γλυπτών ηλιακών ρολογιών που φιλοξενείται στο αύλειο χώρο του Μουσείου το οποίο, σημειωτέον, ήταν το τιμώμενο από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων για το 2012, με αποτέλεσμα η έκθεση να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διάκρισής του αυτής.

Η γλυπτική κατασκευή τους βασίζεται στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και σύνθεσης παλαιών εργαλείων και χρηστικών αντικειμένων, θραυσμάτων και αρχιτεκτονικών μελών κατεδαφισμένων παλαιών κτιρίων, προερχομένων από τη συλλογή της οικογένειας του Ζήβα.
Το εικαστικό αποτέλεσμα ενισχύεται από την υφή των υλικών: πέτρα, σίδερο, μάρμαρο, ξύλο – των οποίων η παλαιότητα του προσδίδει επιπλέον αίγλη, η τοποθέτησή τους δε επιχειρεί να ακολουθήσει σημεία αναφοράς του χώρου δημιουργώντας μια δραματικότητα και μια αρμονία ταυτόχρονα.

Τα ηλιακά αυτά ωρολόγια μπορούν να μετρούν τον χρόνο με μια σχετική ακρίβεια. Παρουσιάζονται διάφοροι τύποι ωρολογίων όπως οριζόντια, κάθετα, σφαιρικά, πολικά.

«Η εικαστική περιπέτεια των “Ηλιοστασίων” ξεκινάει εδώ και περίπου πέντε χρόνια όταν μέσα στην οικογενειακή συλλογή από αντικείμενα και θραύσματα των κατεδαφισμένων νεοκλασικών και παραδοσιακών σπιτιών που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, Κώστα Ζήβα, βρήκα μερικά αρχιτεκτονικά μέλη που άλλων η φόρμα τους θύμιζε ρολόγια κι άλλων εκκρεμή», λέει ο 52χρονος καλλιτέχνης που φοίτησε στην ΑΣΚΤ στα εργαστήρια των Δημήτρη Μυταρά και Νίκου Κεσσανλή, ενώ έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στη Ρώμη και την Αθήνα.

«Αρχισα, λοιπόν, να συνθέτω εμπνεόμενος από αυτές τις φόρμες κατασκευές που συνδύαζαν ετερόκλητα μεταξύ τους αντικείμενα όσον αφορά την προέλευσή τους και την αλλοτινή τους χρήση μα ομοειδή στην υφή τους και συγγενή στο σχήμα τους. Αποτέλεσμα, να γεννιούνται, πλέον, ολοκληρωμένα γλυπτά με ενιαίο χαρακτήρα και “αρχιτεκτονική” δομή».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου.
  
Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.