Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

«Ολκάς», μια σύγχρονη διαδρομή από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα

Νέοι δρόμοι συνεργασίας

«Ολκάς» στα βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα. Η «Ολκάς» του 21ου αιώνα είναι το πρόγραμμα της Ε. Ε. που ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας με τις παραθαλάσσιες πόλεις-λιμάνια για να ανιχνεύσει τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως τον ελληνισμό ενός τόπου ταυτισμένου με τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τον ελληνικό αποικισμό.

Ανακτορούπολη, Χρυσούπολη, Καβάλα, Θάσος, Μαρώνεια, Αβδηρα, Αναστασούπολη, Κωνσταντινούπολη, Βάρνα, Σωζόπολη, Ανθούπολη, Κωνστάντζα, Οδησσός, Σεβαστούπολη, Βατούμ (αρχαία Κολχίδα), συνολικά 32 μεσαιωνικά λιμάνια του ΒΑ Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας μπαίνουν σε κοινό ερευνητικό ευρωπαϊκό δίκτυο. Επικεφαλής του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης (ΕΚΒΜΜ) με εταίρους επτά φορείς έξι χωρών. Μεταξύ αυτών το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, το Μουσείο Ιστορίας της Περιφέρειας της Βάρνας, το μουσείο Εθνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κωνστάντζας κ. ά.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ε. Ε. χρηματοδοτεί έργα πολιτισμού στη Μαύρη Θάλασσα για να αναδείξει το πολιτιστικό της απόθεμα και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού», διευκρινίζει η υπεύθυνη του προγράμματος Φλώρα Καραγιάννη. Και είναι η πρώτη φορά που θα γίνει επαρκής τεκμηρίωση 32 μεσαιωνικών λιμανιών ώστε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΒΜ».

Η έρευνα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, εκτείνεται σε επτά λιμάνια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και μέσω της Κωνσταντινούπολης σε δώδεκα λιμάνια της Βουλγαρίας, τρία της Ρουμανίας, πέντε της Ουκρανίας και τρία της Γεωργίας καλύπτοντας την περίοδο από τον 4ο ώς τον 18ο αι.

Η επίσημη έναρξη του διετούς έργου «Ολκάς: από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» (χρηματοδοτείται από την Ε. Ε. και το επιχειρησιακό πρόγραμμα Black Sea 2007-2013) έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις συνεργασίας περιλαμβάνουν μια σύγχρονη διαδρομή στα συγκεκριμένα λιμάνια μέσω Διαδικτύου, έκθεση με φωτογραφίες, χάρτες, γκραβούρες και καρτ ποστάλ των λιμανιών που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό, εκπαιδευτικά προγράμματα σε κάθε πόλη-λιμάνι, μια συνοπτική έκδοση αλλά και ένα διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη που θα συγκεντρώσει την επιστημονική έρευνα ενός πολιτισμού που σώζεται στα 32 λιμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.