Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

«Μια ιστορία από φως, στο φως» στην Αθήνα

Πτυχές του τεχνητού φωτισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα νεότερα


Στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων θα ταξιδέψει η έκθεση με τίτλο «Μια ιστορία από φως, στο φως» και θέμα τα φωτιστικά μέσα που επινόησε ο άνθρωπος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ομόφωνα το πράσινο φως για τον προσωρινό δανεισμό 130 αρχαίων έργων από εφορείες αρχαιοτήτων και μουσεία, προκειμένου να παρουσιαστούν στην έκθεση.

Επίκεντρο της έκθεσης αποτελούν πτυχές του τεχνητού φωτισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα νεότερα, από τον δαυλό, το λυχνάρι, το κερί και την καντήλα ως τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

Το υλικό οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες: «Φως εκ φωτιάς», που αφορά στις πρώτες τεχνικές ανάμματος της φωτιάς, «Ο φωτισμός στο Βυζάντιο», για τα φωτιστικά μέσα κατά τη βυζαντινή περίοδο, «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών», όπου υπογραμμίζεται η πολιτισμική πολυμορφία της πόλης, και «Η μεγάλη τομή», που αφορά στα φωτιστικά μέσα της προβιομηχανικής περιόδου.

Την παρουσίαση του τεχνητού φωτισμού κλείνει μια διαδραστική εγκατάσταση, με την οποία καλείται ο επισκέπτης να συνθέσει το δικό του φωτεινό γλυπτό, ενεργοποιώντας διακόπτες που ανάβουν διαφορετικά είδη ηλεκτρικών λαμπτήρων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Δ10 - «Κωστής Παλαμάς» της «Τεχνόπολης» του δήμου Αθηναίων.

Πηγή: http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.