Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εθελοντικό δίκτυo διανομής

Εθελοντές  βάζουν τους μεσάζοντες στο περιθώριο
Με αφορμή την πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας εθελοντών από την Πιερία να δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής πατάτας παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, πήρε φωτιά η ιστορία που χρόνια  όλοι συζητάμε χωρίς να αποφασίζουμε επιτέλους να περάσουμε σε συγκεκριμένες πράξεις.  
Οι εθελοντές αυτοί εκτιμώντας προφανώς ότι δεν πάει άλλο πια, αποφάσισαν  να κινητοποιηθούν, να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του internet, να οργανωθούν σωστά και αποτελεσματικά και να διανέμουν ένα αγροτικό προϊόν απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Τα πράγματα είναι απλά. Οι παραγωγοί πουλούν σε καλύτερες τιμές από αυτές που αναγκάζονται να δεχθούν από τους μεσάζοντες, βγάζουν τα έξοδα της καλλιέργειας, εξασφαλίζουν ένα λογικό κέρδος και ο κόπος της εργασίας τους δεν απαξιώνεται.
Οι καταναλωτές αγοράζουν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές που συμβαδίζουν με την αγοραστική τους δύναμη, ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες χωρίς να αναγκάζονται να στερηθούν αγαθά λόγω χαμηλού εισοδήματος.
Το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας επωφελείται και αυτό από την απομάκρυνση της αισχροκέρδειας. Το απέδειξαν οι παραγωγοί οι οποίοι προχώρησαν σε δωρεά μεγάλης ποσότητας προϊόντων τους σε Κοινωνικό Παντοπωλείο Κατερίνης που υποστηρίζει ανέργους και οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι κερδισμένοι είναι πολλοί σε αυτή την περίπτωση. Χάνουν μόνο αυτοί που είχαν συνηθίσει να ζουν παρασιτικά, να κινούνται ασύστολα και να κερδίζουν εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά που οφείλονται πολλά από τα καρκινώματα. Δεν χρειάζεται εισαγόμενη και περισπούδαστη τεχνογνωσία για να οργανώσουμε την κοινωνία μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να περάσουμε στο αύριο του μέλλοντός μας με συγκεκριμένες πράξεις, πετώντας από πάνω μας τις νοσηρές τακτικές του παρελθόντος. Η εθνική μας υπερηφάνεια ας εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής οργάνωσης με μεθοδική δουλειά, ψυχραιμία, ενθουσιασμό, μετριοπάθεια.
Εξαρτάται από εμάς να σκεφτούμε και να οργανώσουμε αντίστοιχα δίκτυα σε τομείς που γνωρίζουμε ότι οι μεσάζοντες απομυζούν παραγωγικές δυνάμεις με στόχο την αισχροκέρδεια.
Η εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας το απέδειξε. "Μπορούμε και μόνοι μας" μας λένε.
Εξαρτάται από εμάς να στηρίξουμε οργανωτικά και με σταθερό τρόπο τέτοιες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποθαρρυνθούν παρασιτικοί και κερδοσκοπικοί μηχανισμοί.
Δεν είναι λειτουργία σύγχρονου κράτους αυτή. Ας σταματήσουμε το εθνικό μας σπορ, τη γκρίνια, ας αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την ασυδοσία που παρατηρείται σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Να σκεφτούμε με λογική, να δώσουμε με θετικό τρόπο διέξοδο στην οργή που αισθανόμαστε, σχεδιάζοντας την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε.
Στον ιστότοπο της ομάδας http://www.otoposmou.gr/ μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα επόμενα σχέδια της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.