Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

«Süddeutsche Zeitung»: Εναλλακτική αντίσταση των Ελλήνων στην κρίση

«Ανθηρή η φαντασία των Έλλήνων» γράφει η γερμανική εφημερίδα

«Μου κουρεύεις τα μαλλιά, σου αλλάζω τα λάστιχα του αυτοκινήσου: Επειδή οι Έλληνες δεν αναμένουν πλέον τίποτα από τους πολιτικούς τους, αναπτύσσουν καταπληκτικές ιδέες για να αυτοβοηθηθούν». Έτσι αρχίζει το άρθρο της εφημερίδας του Μονάχου «Süddeutsche Zeitung».

Ο συντάκτης παρουσιάζει με ιδιαίτερα θετικό τις νέες μορφές αντίστασης των Ελλήνων στην κρίση και στην ύφεση που μαστίζει τη χώρα τους. Ενώ στην αρχή επρόκειτο για λίγους και μάλλον παρεξηγημένους, οι οποίοι συμμετείχαν στις εναλλακτικές μορφές οικονομικής δράσης και οργάνωσης, έχουν εντωμεταξύ προκύψει κινήματα που δουλεύουν με σύστημα, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα.

Αναφορά γίνεται στο γνωστό «Κίνημα της πατάτας» με πρωτεργάτη τον Ηλία Τσολακίδη, ο οποίος πιστεύει ότι ο Έλληνες πρέπει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο για να αντιδράσει. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία του να παραμερίσει τους μεσάζοντες και με τη βοήθεια του Διαδικτύου να προχωρήσει σε απευθείας παραγγελίες πατάτας. Το κίνημα έχει επεκταθεί εν τω μεταξύ και σε άλλα βασικά είδη διατροφής, πολύ πέραν των αρχικών ορίων της Κατερίνης. Η επιτυχία του κινήματος υπήρξε εντυπωσιακή με την τιμή του κιλού να πέφτει στα 25 λεπτά. «Επρόκειτο για άσκηση δημοκρατίας», υποστηρίζει ο Τσολακίδης, ο οποίος συμπληρώνει: «Οι πολιτικοί μας είναι θλιβερές φιγούρες, η πολιτική μας πνίγει. Άρα πρέπει να αλλάξουμε. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Να φανούμε αλληλέγγυοι».

Ο συντάκτης παρουσιάζει στη συνέχεια το νέο εναλλακτικό νόμισμα ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), με το οποίο συναλλάσσονται πολλοί άνθρωποι στο πλαίσιο μίας νέας ανταλλακτικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βοηθηθούν άνθρωποι που δεν διαθέτουν πόρους. «Πιστεύω δεν θα ξαναζήσουμε πείνα. Πρέπει ο ένας να παρασταθεί στον άλλον», τονίζει ο Γιώργος Ζάκης, μέλος του Δικτύου ΤΕΜ στο Βόλο. Ο Γιάννης Γρηγορίου, που συνέλαβε την ιδέα περί ΤΕΜ, πιστεύει ότι η κρίση έχει και τα καλά της με την έννοια ότι έκανε τους ανθρώπους πιο αλληλέγγυους και τους έστρεψε στην αναζήτηση αληθινών αξιών αντί νέων δανείων.


Στην Έυβοια, ο συντάκτης συνομιλεί με νέους αγρότες, που δηλώνουν ότι εγκαταλείποντας την πόλη ανακάλυψαν έναν καινούργιο κόσμο, έναν κόσμο που έχει νόημα. Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν όσοι ακολουθούν το παράδειγμά τους. 33.000 Έλληνες έχουν αφήσει τις πόλεις για να ασχοληθούν με τη γεωργία ή την αλιεία. Και πάνω από 1,5 εκ. το σκέφτονται σοβαρά να το αποτολμήσουν. Ένας εκ των νέων αγροτών λέει ότι η ζωή, όπως την φαντάστηκαν και την σχεδίασαν οι γονείς τους για τους ίδιους, αποδείχθηκε κάτι το πλαστό, το αδύνατο.

Οι άνθρωποι αυτοί, που κάνουν μία νέα αρχή, που ονειρεύονται μία άλλη Ελλάδα, δεν απομονώνονται στον κόσμο τους. Κάθε άλλο. Είναι όλοι με τον τρόπο τους παιδιά και ωφελημένοι από την παγκοσμιοποίηση. «Χωρίς το Διαδίκτυο θα ήταν αδύνατο», παραδέχεται ο Τσολακίδης. «Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας», λέει ένας νέος αγρότης και συμπληρώνει: «Η μη ενημέρωση πολύ απλά δεν αποτελεί επιλογή».

Είναι στα σκαριά η αναγέννηση της Ελλάδας; Ναι, υποστηρίζει ο οικο-αγρότης Παναγιώτης Καντάς. «Για όσους έχουν ξυπνήσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.