Βοηθώντας τους Βεδουίνους του Σινά
Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με πραγματικά παραδοσιακά προϊόντα μίας φυλής Βεδουίνων του Σινά έστησαν και λειτουργούν μαθητές του Πειραματικού Γενικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων επιστρέφουν στα μέλη της φυλής!
Οι μαθητές του πειραματικού λυκείου υιοθέτησαν το πολυετές έργο του μοναχού Μωυσή της Αγίας Αικατερίνας του Σινά, ο οποίος εκχριστιάνισε τα μέλη της φυλής Κεμπελί και εδώ και χρόνια τους βοηθά να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ερήμου.
Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου, πέρσι, στην Αλεξάνδρεια και στη μονή Αγίας Αικατερίνας, μαθητές και εκπαιδευτικοί ευαισθητοποιήθηκαν από το έργο ζωής του 75χρονου μοναχού και αποφάσισαν, μέσα από την εικονική τους επιχείρηση, να συμβάλλουν στην προσπάθειά του.
Το ηλεκτρονικό κατάστημα των μαθητών φιλοξενεί παραδοσιακά τεχνήματα των Βεδουίνων (χειροποίητες τσάντες, φουλάρια, διακοσμητικά, σκουλαρίκια κ.ά.), τα οποία διατίθενται προς πώληση και τα έσοδα που συγκεντρώνονται αποστέλλονται στα μέλη της φυλής προκειμένου να τους βοηθήσουν στην επιβίωσή τους και στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.
Η εικονική επιχείρηση έχει καταφέρει να πουλήσει 150 χειροποίητα προϊόντα των Βεδουίνων, σε διάστημα ενός μήνα λειτουργίας της, καθώς προκάλεσε το ενδιαφέρον ανθρώπων που θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθεια.
Χάρη στην επιμονή και την υπομονή του μοναχού Μωυσή, η κοινότητα της φυλής των Βεδουίνων έχει εξοπλιστεί με αργαλειούς και εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής, όπου εργάζονται οι γυναίκες, συνεχίζοντας την παραδοσιακή βεδουίνικη τέχνη.
Ωστόσο, η διάθεση των προϊόντων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς πωλούνται κυρίως σε τουρίστες ή διατίθενται σε προσκυνητές– εθελοντές, κυρίως Έλληνες, οι οποίοι τα πωλούν χέρι-χέρι για λογαριασμό των βεδουίνων.
«Η επιχείρησή μας, O.A.S.I.S, 'αγκαλιάζοντας' την προσπάθεια του μοναχού Μωυσή και ακολουθώντας το δόγμα του 'ηθικού επιχειρείν', προστίθεται σε αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα. Πουλά τα χειροποίητα προϊόντα, που κατασκευάζουν οι βεδουίνες του Σινά και δημιουργεί 'κατάστημα' ηλεκτρονικών πωλήσεων, που θα το προσφέρει στο νεοσύστατο συνεταιρισμό των βεδουίνων» εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Πληροφορικής του Πειραματικού ΓΕΛ Γιώργος Αραμπατζής.
Η εικονική επιχείρηση έχει πλήρη δομή (τμήμα πωλήσεων, αποθήκη προϊόντων, τμήμα μηχανογράφησης κ.ά.). Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει την λειτουργία της, οι μαθητές χρειάστηκε να διερευνήσουν πέντε διαφορετικά μοντέλα για τη δημιουργία του e-shop, έτσι ώστε να βρουν μία κατάλληλη πλατφόρμα λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Μάλιστα, τη φόρμουλα στην οποία κατέληξαν την προτείνουν και σε άλλα σχολεία, προκειμένου να αναπτύξουν δικές τους δραστηριότητες.
Για το σκοπό αυτό, οι μαθητές του πειραματικού γενικού λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσουν το εγχείρημά τους στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στο «Νόησις», στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 1500 μαθητές, με 150 εργασίες τους, από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία της εικονικής επιχείρησης είναι οι: Απόστολος Πραφτσιώτης, Βασιλική Σαμαρά, Αριστείδης Χουζανάς, Μιλτιάδης Λαπατσάνης.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.