Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσσας, Νοέλ Μπάξερ

Οι μεγάλες ανακαλύψεις προκαλούν …τσουνάμι

«Ένα από τα θέματα που με απασχολούν στα βιβλία μου είναι ο τρόπος με τον οποίο οι παλιοί «ξεβάφουν» στους νεότερους. ‘Όταν ξεκινάμε την ενήλικη ζωή μας κουβαλάμε και το «χρώμα» των προηγούμενων γενιών» τη φράση αυτή μου είχε πει η Νοέλ Βάξερ σε μια παλιότερη συνομιλία μας και την είδα να επαληθεύεται στο νέο της βιβλίο με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες. : τη γιαγιά και την εγγονή.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η γιαγιά Βενέτα και η εγγονή Βενετία είναι  κεντρικές μορφές στο καινούργιο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο Ακολουθώντας τη γραμμή τη θάλασσσας, εκδόσεις Ψυχογιός. ‘Ένα μυθιστόρημα για τους περίπλοκους τρόπους που το παρελθόν καθορίζει το παρόν και τα ανεκπλήρωτα όνειρα που κάποιες  φορές μας χαρίζουν μια μαγική δύναμη και ποιότητα για την περιπέτεια στη θάλασσα της ζωής. Ένα βιβλίο για την  αξία που μπορεί να έχει ένα όνειρο ακόμη και όταν αποδειχθεί ανέφικτο και μια σπονδή για εκείνους που τόλμησαν να οραματιστούν, ανεξαρτήτως από την έκβαση που είχε το όνειρο τους.

Το κυνήγι ενός ονείρου μοιάζει με το κυνήγι ενός χαμένου θησαυρού. Πολλοί θα τον αναζητήσουν, όμως μόνο ένας θα τον βρει. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν και η Ελληνίδα γυναίκα του  Σοφία Εγκαστρωμένου Σλήμαν είναι δύο ακόμη κεντρικές μορφές στο μυθιστόρημα της Νοέλ Μπάξερ. Ο Σλήμαν είχε την τόλμη, τις προϋποθέσεις και την επιμονή να αναζητήσει τον «θησαυρό του Πριάμου» και την μοναδική τύχη  να αμειφθεί με μια επιτυχία. Η οποία, παρότι αργότερα αμφισβητήθηκε, την εποχή εκείνη έβαλε  «φωτιά» στην αρχαιολογική σκαπάνη για  πλήθος από συγχρόνους του αλλά και κατοπινούς αρχαιολόγους και έδωσε έμπνευση σε πολλούς νέους να δουν στην αρχαιολογία το σκοπό της ζωής τους. Οι μεγάλες ανακαλύψεις είναι σαν τις εκρήξεις κοντά στη θάλασσα:  Πάντα προκαλούν …τσουνάμι!  

Τα «κύματα» από εκείνο το τσουνάμι έφτασαν και στη Βενετία, πολλές γενιές μετά, μέσα από αφηγήσεις του παππού της, του οποίου ο παππούς είχε γνωρίσει τον Σλήμαν…  Όνειρο της ζωής της έγινε να σπουδάσει αρχαιολογία και να συνεχίσει το έργο του…  Όμως τα όνειρα δεν εκπληρώνονται …συνήθως, όπως ξέρουμε. Η Βενετία το κατανοεί όταν και οι  τρείς προσπάθειες που κάνει για να περάσει στην Αρχαιολογική Σχολή αποτυγχάνουν. Ενταφιάζοντας το όνειρό της, αποφασίζει να του αποδώσει τον ύστατο  φόρο τιμής με ένα ταξίδι – προσομοίωση του πρώτου ταξιδιού που είχε κάνει ο Σλήμαν στην Ελλάδα το 1868. Και θα το κάνει μόνη.

Με οδηγό τα ημερολόγια του Σλήμαν και έναν ξεφτισμένο παλιό χάρτη που της έδωσε η γιαγιά της θα ξεκινήσει από την Κεφαλονιά, θα αποβιβαστεί στην Πάτρα, από εκεί στο Αίγιο, Ακροκόρινθο, Αρχαίες Κλεωνές, Κόρινθο, Νεμέα, Άργος, Μυκήνες και Ναύπλιο, τελευταίος σταθμός του Σλήμαν πριν φύγει με πλοίο για την Αθήνα. Όμως η Βενετία συνεχίζει με σταθμούς στη Σπάρτη, στο Μυστρά στην Καλαμάτα. Με συντροφιά τα ημερολόγια του Σλήμαν, από τα οποία παρατίθενται αποσπάσματα, την ιστορία της γιαγιάς Βενέτας που επάνω της θα ακουμπήσει και τον ξεφτισμένο χάρτη που της έδωσε για να αποκτήσει πυξίδα στη ζωή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.