Συναλλαγές με άλλο τρόπο
Ο θεσμός του κοινωνικού νομίσματος ισχύει εδώ και καιρό και στην Ελλάδα επιτρέποντας στα μέλη μιας κοινότητας να το χρησιμοποιούν για τις οικονομικές συναλλαγές τους. Τα μέλη, αποδεχόμενα την έννοια της υγιούς οικονομικής σχέσης, διευκολύνουν και προστατεύουν τις συναλλαγές τους από τους κραδασμούς που υφίσταται το επίσημο νόμισμα σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
Ο "οβολός" ξεκίνησε ως πρωτοβουλία στην Πάτρα το 2009 όταν οι τράπεζες μείωναν δραστικά τις χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τότε ιδρύθηκε το σωματείο ειδικού σκοπού "Οβολός Κέντρο Μελέτης" το οποίο και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών. Το σωματείο προσφέρει ένα σταθερό σημείο αξιολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών στα μέλη της κοινότητας του παρέχοντας ασφάλεια ως προς τη σταθερότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται εσωτερικά.
Η οικονομική συναλλαγή -αγορά/πώληση- γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και με το ευρώ. Ο "οβολός" διαφοροποιείται από τα υπάρχοντα τραπεζικά συστήματα συναλλαγών ως προς τη στήριξη που παρέχει ισότιμα σε όλα τα μέλη της κοινότητας του δίχως να ευνοεί τραπεζικά κεφάλαια. Από την άλλη πλευρά καθίσταται σαφές στην ιστοσελίδα του http://www.ovolos.gr ότι το κοινό ευρωπαϊκό μας νόμισμα, το ευρώ, δεν αμφισβητείται.
Το σωματείο παρουσιάζει μια μεγάλη αύξηση μελών τους τελευταίους 6 μήνες και σήμερα αριθμεί 5.300 μέλη από όλη την Ελλάδα. Η γεωγραφική κατανομή των συναλλαγών καλύπτει τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και πολλές περιοχές της χώρας ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας.
Η οργάνωση του δικτύου είναι αξιοσημείωτη. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι ταξινομημένες ανά κατηγορία και νομό έτσι ώστε η αναζήτηση να είναι εύκολη και γρήγορη. Επίσης ένα βίντεο δίνει οπτικοποιημένες οδηγίες λειτουργίας του δικτύου προς διευκόλυνση όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία .
Το δίκτυο επιθυμεί να συνεργαστεί και να υποστηρίξει και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες μεταφέροντας την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία του. Μια εμπειρία που βασίζεται στον ορισμό της αξίας προϊόντων και υπηρεσιών από τους ίδιους τους συναλλασσόμενους χωρίς την παρεμβολή αυτών που κινούνται κερδοσκοπικά εις βάρος εν τέλει του νόμου της προσφοράς και ζήτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.