Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ολοκληρώνεται η δράση για την ανάδειξη του «Δημοσίου Σήματος»

Μια πρωτοβουλία για το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαιότητας

Η πρωτοβουλία τοπικών οργανώσεων της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου, επαγγελματιών, συλλόγων και Φορέων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για την ανάδειξη του «Δημόσιου Σήματος», όπου ήταν το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαιότητας ολοκληρώνεται στις 25/05, με το φύτεμα του χώρου και ένα ραδιοφωνικό οδοιπορικό συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της περιοχής.

Φωτογραφία: cristossarris.com          Η ανάδειξη του «Δημόσιου Σήματος», που αποτελεί σημείο ιστορικής σημασίας για την πόλη της Αθήνας, επεκτάθηκε με τη φετινή 2η δράση καθώς ένα ερειπωμένο οικόπεδο γεμάτο μπάζα και σκουπίδια, στην διασταύρωση Λεωνίδου και Πλαταιών, παραδίδεται στην Τοπική Κοινωνία του Κεραμεικού – Μεταξουργείου ως ένα μικρό προσωρινό πάρκο για τους κατοίκους και επισκέπτες της γειτονιάς, μέχρις ότου ξεκινήσουν σε αυτό εργασίες αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν να αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική σημασία του Δημοσίου Σήματος, καθώς και η ανάγκη φροντίδας των πολλών εγκαταλειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων στην γειτονιά του Κεραμεικού - Μεταξουργείου.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, εμβαδού 600 τ.μ. περίπου, βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης λόγω του αρχαιολογικού του ενδιαφέροντος πολλά χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρει η κατάστασή του ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην ιδιοκτησία του οποίου περιέρχεται, ούτε και τους ανθρώπους απο τους οποίους η ιδιοκτησία φεύγει.

Το Δημόσιο Σήμα
Το Δημόσιο Σήμα ήταν το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας. Η αρχή του βρισκόταν έξω απο το Δίπυλο, την σημαντικότερη πύλη της Πόλης, και εκτεινόταν δεξιά και αριστερά λεωφόρου πλάτους 40 μ. που οδηγούσε στην Ακαδήμεια, την σημερινή Ακαδημία Πλάτωνος. Σήμερα η λεωφόρος, το Δημόσιο Σήμα, εντοπίζεται κάτω από τις και ανάμεσα στις οδούς Πλαταιών και Σαλαμίνος στην περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου.

Στο Δημόσιο Σήμα οι Αθηναίοι ενταφίαζαν κατά το διάστημα 4ος - 5ος π.Χ. αιώνας τους πεσόντες σε μάχες και τους σημαντικούς ανθρώπους της Αθήνας. Εκτιμάται πως στο Δημόσιο Σήμα ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφειο Λόγο ενώ εκεί πιθανότατα έχει ταφεί και ο ίδιος Περικλής όπως και ο Θρασύβουλος, ο Αριστογείτονας κ.α.
Στην ανασκαφή της Σαλαμίνος βρέθηκαν πολυάνδρια, μαζικοί τάφοι πολεμιστών, και καμμένα και άκαυτα οστά νέων ανδρών. Βρέθηκαν επίσης κεραμικά πολύ καλής ποιότητας, δείγματα των τιμών που απέδιδαν στους νεκρούς τους οι Αθηναίοι εκείνη την εποχή.

Για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου στο Δημόσιο Σήμα, κινητήριες δυνάμεις ήταν τοπικές οργανώσεις της περιοχής και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της πόλης: η ενωτική πρωτοβουλία κατοίκων «Δημόσιο Σήμα», η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι atenistas, η οργάνωση «Κόσμος της Αθήνας» και το γραφείου αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου doxiadis+.

Το Δημόσιο Σήμα ΙΙ ολοκληρώνεται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, αλλά και την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Τέλος, η LAND + ART πρόσφερε την χορηγία του αρδευτικού συστήματος και της τοποθέτησης του.

Πηγή:  http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.