Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τα ελληνικά «Οσκαρ» της ελιάς!

Διαγωνισμός για παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς και πατέ στις 12 και 13 Μαΐου στη Χαλκιδική
 
Ελιές καλαμών, θρούμπες, κορωνεϊκες και πατέ θα ανταγωνιστούν με έπαθλο το χρυσό, αργυρό και χάλκινο βραβείο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας στις 12 και 13 Μαΐου στη Χαλκιδική.
Πρόκειται για τον διαγωνισμό Flavor & Taste που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και σαν στόχο του έχει τη «σύνδεση των τοπικών παραγωγών με τους Αρχιμάγειρες, των ελληνικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων με την ελληνική γαστρονομία, καθώς επίσης και την προώθηση των πωλήσεων ελληνικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
Πέρα από την ηθική ανταμοιβή για όσους παραγωγούς διακριθούν οι νικητές του διαγωνισμού θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βόρειου Ελλάδος κ. Φώτη Καραφουλίδη για τη χρήση ειδικού σήματος βράβευσης στις ετικέτες των συσκευασιών του τυποποιημένου προϊόντος ελιάς για τη σοδειά που θα λάβει μέρος στο Διαγωνισμό.

«Για εμάς η περσινή επιτυχημένη διοργάνωση που είχε σαν θέμα τη φέτα αποτελεί οδηγό. Όπως μας είπαν κάποιοι από τους παραγωγούς που βραβεύθηκαν εκεί, κατάφεραν -και εξαιτίας του κύρους που τους έδωσε το βραβείο- να εξάγουν τα προϊόντα τους. Ακόμα και σε καινούργιες αγορές όπως αυτή της Νότιας Κορέας» σχολιάζει ο κ. Καραφουλίδης. «Μάλιστα, οι προσπάθειες της λέσχης μας, αλλά και των άλλων λεσχών αρχιμαγείρων ανά την επικράτεια δεν εξαντλούνται εδώ. Όλο και περισσότεροι σεφ που εργάζονται σε μεγάλα ξενοδοχεία ή εστιατόρια προσπαθούν να εντάξουν ελληνικά προϊόντα στα μενού τους. Τέτοια παραδείγματα είναι το μέλι και το τυρί. Το ζήτημα είναι ο επισκέπτης-τουρίστας να αγαπήσει και να αναζητήσει αυτό το προϊόν όταν επιστρέψει στην πατρίδα του και βρεθεί στο σουπερμάρκετ ή σε κάποιο ελληνικό εστιατόριο».

Τα δείγματα των παραγωγών και τυποποιητών που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό θα αξιολογηθούν από δεκαπενταμελή επιτροπή ειδικών executive chefs, διαιτολόγους-διατροφολόγους, επιστήμονες τροφίμων, δημοσιογράφους, εστιάτορες και εμπόρους τροφίμων.
Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=450580&h1=true
Οι κατηγορίες του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού επιτραπέζιων ελαιών & πατέ ελιάς είναι οι εξής: «Ολόκληρη, πράσινη/μαύρη», «Πάστα, πράσινη/μαύρη», «Γεμιστή», «Ροδέλα, πράσινη/μαύρη», «Γλυκό, πράσινη/μαύρη» και «Συσκευασία».

«Η τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς είναι σχετικά καινούργια υπόθεση στην Ελλάδα, δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια. Είναι κάτι στο οποίο υστερούμε σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία», λέει από την πλευρά του κ. Γιώργος Παλησίδης επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τα δείγματα. «Όμως το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται. Και αυτό γιατί κάποιοι παραγωγοί, κυρίως νεότερης ηλικίας, κατάλαβαν ότι μπορούν με αυτό τον τρόπο να πουλήσουν ένα προϊόν που στη χώρα μας θα κόστιζε 1-1,5 ευρώ το κιλό ακόμα και τρεις φορές περισσότερο», επισημαίνει. «Άλλωστε η παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί κορεσμένη, υπάρχουν χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα ελιάς».
«Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ελληνικής παραγωγής είναι αφενός η πολύ καλή πρώτη ύλη, η ελιά δηλαδή, αφετέρου οι πολύ καλές ιδέες που έχω δει όσον αφορά την συσκευασία. Από την άλλη πιστεύω πως οι Έλληνες εξαγωγείς υστερούν στο να αξιολογήσουν τις ανάγκες κάθε αγοράς, αλλά και την κατάλληλη τιμή που θα πουλήσουν τα προϊόντα τους» καταλήγει ο κ. Παλησίδης.

 
Στόχος των διοργανωτών είναι κάποια στιγμή το Flavor & Taste να εξελιχτεί σε ένα σημείο αναφοράς για την ελληνική γαστρονομία. «Ούτως ή άλλως η γαστρονομία, παρά την δύσκολη συγκυρία έχει ακόμα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρας μας», λέει ο κ. Καραφουλίδης. Ο ίδιος διδάσκει σε ιδιωτικό ΙΕΚ μαγειρικής. «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και σε αυτό έχει βοηθήσει και η τηλεόραση, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς ως σεφ για πολλές από τις εκπομπές. Αρκετοί από τους σπουδαστές είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων σε αντικείμενα τελείως διαφορετικά. Όμως στράφηκαν στη μαγειρική επειδή τη βρήκαν ενδιαφέρουσα και βέβαια γιατί θεωρούν πως ακόμα προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.