Ads 468x60px

Google Website Translator Gadget

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

«Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» στη Θόλο

Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας ζωντανεύει στην παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού


Δημόσια κτήρια, ιδιωτικές κατοικίες και ναοί αποτελούν τους σταθμούς της περιήγησης στη μικρασιατική αυτή πόλη.

Με τη δημιουργία ενός δομημένου περιβάλλοντος σαφούς και ισορροπημένου, η πόλη που είναι η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, εξέφρασε την ώριμη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη των κλασικών χρόνων.

Η πόλη χτίστηκε κατά το ιπποδάμειο σύστημα, ακολουθώντας αυστηρή γεωμετρική χάραξη. Όντας μία από τις πιο επικλινείς πόλεις της Αρχαιότητας, για την ανέγερση δημόσιων κτηρίων, ιερών και συγκροτημάτων κατασκευάστηκαν εκτεταμένες τεχνητές πλατείες με επιχωματώσεις και ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους.

Τα δημόσια κτήρια χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη επιμέλεια στην κατασκευή τους, ενώ οι κατοικίες ήταν οργανωμένες σε οικοδομικά τετράγωνα, που περιελάμβαναν συνολικά οκτώ ίδιας επιφάνειας κατοικίες - σε δύο σειρές των τεσσάρων, πάντοτε με τις απαραίτητες προσαρμογές, ανάλογα με τη θέση τους στο οικοδομικό τετράγωνο.

Στην εικονική περιήγηση στην αρχαία Πριήνη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει, εκτός από τις κατοικίες, την Αγορά με τις στοές της, το Εκκλησιαστήριο, το Πρυτανείο, το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος με το ναό και το βωμό του, το ιερό του Διός, αλλά και τα υπόλοιπα ιερά.
Το Θέατρο και τα Γυμνάσια θα κλείσουν τη διαδρομή του σε αυτή τη μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα μικρασιατική πόλη.

Η παραγωγή αυτή προβάλλεται μονοσκοπικά ή στερεοσκοπικά σε full dome σύστημα και αξιοποιεί το σύνολο της ημισφαιρικής επιφάνειας της «Θόλου», δίνοντας στον απόλυτο βαθμό την αίσθηση της εμβύθισης στο εικονικό περιβάλλον.
Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη του ΙΜΕ με χρήση νέων τεχνικών απεικόνισης τρισδιάστατων γραφικών.

Η προβολή αξιοποιεί ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολλαπλών κατευθύνσεων της ψηφιακής ζωής στον εικονικό χώρο σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαφορετικής εμπειρίας σε κάθε προβολή.
Για παράδειγμα, η ρεαλιστική βλάστηση έχει δυναμικά μεταβαλλόμενη συμπεριφορά με βάση τις αντίστοιχες εναλλαγές της φοράς και της έντασης του αέρα στο χώρο.

Επίσης, το περιβάλλον εμπλουτίζεται με αυτόνομους χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης που περιηγούνται στην αρχαία πόλη της Πριήνης και αλληλεπιδρούν με το θεατή.

Ημέρες & Ώρες προβολών:
Παρασκευή στις 16.00
Κυριακή στις 10.15
«ΘΟΛΟΣ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 2540 000 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.